Home » SSC Exams » CGL Exam » Exam Pattern of CGL Exam


Exam Pattern Of Combined Graduate Level Examination


The exam pattern consist of three stages i.e. Tier - I, Tier - II and Tier - III, the Tier - I and Tier II exam is of objective type while Tier - II exam is Computer Proficiency / Personal Interview / Personality Test as given in the notification.

Below are full details on exam pattern to appear for Combined Graduate Level Exam.

The Examination will be conducted in three tiers as indicated below :

Tier - I Written Examination (Objective Multiple Choice Type)
Tier - II Written Examination (Objective Multiple Choice Type)
Tier - III Pen and Paper Mode
Tier - IV DEST (Data Entry Speed Test) / CPT (Computer Proficiency Test)

Combined Graduate Level (Tier-I) Examination

Tier - I of the Combined Graduate level Examination will be common for all categories of posts .

Part Subject Marks Total Duration/ Timing for General candidates Total Duration/ Timing for visually Handicapped and Cerebral Palsy candidates
A General Intelligence & Reasoning 50 2 Hours
10.00 A.M. to 12.00 Noon
OR
2.00 P.M. to 4.00 P.M.
2 Hours 40 minutes
10.00 A.M. to 12.40 PM
OR
2.00 P.M. to 4.40 P.M.
B General Awareness 50
C Quantitative Aptitude 50
D English Comprehension 50

The Commission also reserves the right to hold the examination in additional batches depending upon the number of candidates in each state/UT.

Questions will be of Objective Type Multiple Choice, set both in Hindi and English in respect of Parts A, B and C.

Combined Graduate Level (Tier-II) Examination

Tier-II of the Combined Graduate Level Examination -2015 will be of Objective Type Multiple Choice and will be conducted over a period of two days.

Paper Subject Marks No. of Questions Duration & Timings for General candidates Duration & Timing for visually Handicapped and Cerebral Palsy candidates
I Quantitative Abilities 200 100 2 Hours
10.00 AM to 12.00 Noon
2 Hours. and 40 Min.
10.00 AM to 12.40 PM
II English Language & Comprehension 200 100 2 Hours
2.00 PM to 4.00 PM
2 Hours. and 40 Min.
2.00 PM to 4.40 PM
III Statistics 200 100 2 Hours
2.00 PM to 4.00 PM
2 Hours. and 40 Min.
2.00 PM to 4.40 PM
IV General Studies (Finance and Economics) 200 Yet to be notified. 2 Hours
10.00 AM to 12.00 Noon
2 Hours. and 40 Min.
10.00 AM to 12.40 PM

Combined Graduate Level (Tier – III) Examination

Tier – III Exam will be introduced from 2016 onwards which will be bilingual with Descriptive Paper of English or Hindi. The aspirant has to select any one mode i.e. English or Hindi to appear for this exam. The detailed pattern of Tier – III Exam is as hereunder.

Combined Graduate Level (Tier – IV) Examination

Tier – IV Exam will be consisting of DEST (Data Entry Speed Test) or CPT (Computer Proficiency Test) will be held as per scheme hereunder.

Mode of Examination Scheme of Examination Marks Time
DEST (Data Entry Speed Test) / CPT (Computer Proficiency Test) 8,000 key depression Qualifying Nature 15 minutes

Application Details For Combined Graduate Level Exam